Home / Blog / Uncategorized / Palo Santo, naturalne kadzidło, zwane przez Indian świętym drzewem.
Palo Santo, naturalne kadzidło, zwane przez Indian świętym drzewem.

Palo Santo, naturalne kadzidło, zwane przez Indian świętym drzewem.

with Brak komentarzy

Wyjątkowe i wspaniałe, rosnące w dżungli amazońskiej. Pochodzi z tej samej rodziny co kadzidłowiec i mirra. Ma unikalny, zaskakująco słodki i łagodny zapach, który zapada na długo w pamięci. Niektórzy twierdzą, że nigdy się go nie zapomina.

Gościnny wpis Uli z natufaktura.pl przybliży Ci bardziej temat dotyczący Palo Santo . Zapraszamy Cię do przeczytania go i oczywiście do natufaktura.pl  , królestwa polskich kosmetyków.

„Legenda, która towarzyszy temu drzewu, powtarzana przez ludność zamieszkującą tereny Peru jest opowieścią o niespełnionej miłości. Drzewo, wyrosło na grobie młodzieńca, który do ostatnich sekund swego życia wzywał imienia ukochanej. Wybranka nie przyjęła jego miłości co wprawiło chłopaka w ciężką chorobę. Obiecał, że po śmierci będzie się nią opiekował. Na koniec życia złożył obietnicę: że zawsze będę blisko niej, udekoruje jej głowę pachnącymi kwiatami i odgoni wszelkie insekty od niej, oraz nada smak wodzie, której dotkną jej usta. Drzewo, które wyrosło na jego grobie wydawało z siebie niesamowity ciepły i łagodny aromat, zostało nazwane Świętym.

Pozyskiwanie:

Bursera Graveolens rośnie u wybrzeży poludniowej Ameryki. Krąży wokół niego wiele kontrowersji media społecznościowe rozpisują się o jego ochronie i nielegalnej wycince. Jak to zawsze bywa gdzie są duże pieniądze tam do końca prawdy się nie dowiemy.

Nie mniej jednak trochę winna jest jego nazwa. Palo Santo ogólna nazwa gatunków botanicznych drzew ze sobą nie powiązanych. Gatunek, który mamy w domach i który jest bezpieczny i kontrolowany pod względem zbierania nazywa się Bursera Graveolens. Inne faktycznie albo są zakazane albo po prostu nie wykazują takich właściwości. „Bulnesia sarmientoi” to gatunek drzewa, który widnieje wymieniony w CITES oraz w bazie danych Czerwonej Listy IUCN jako gatunek zagrożony. Pospolita nazwa tego gatunku jest również określana jako „Palo Santo”. Gatunek ten jest zagrożony ze względu na jego wykorzystanie jako surowca drzewnego do budowy na skalę przemysłową.

SERFOR to jedyna agencja w kraju, która legalnie zezwala na handel produktami Palo Santo (Bursera graveolens) i autoryzuje ich legalne i etyczne pochodzenie.

Drzewo Palo Santo rośnie ok 50-70 lat. Tyle potrzebuje żeby nabrać odpowiednich właściwości, soki zaczynają się krystalizować. Uschnięte i opadnięte gałęzie nie są od razu zbierane, ponieważ procesy które nadal w nich zachodzą trwają kolejne 10 lat. Po takim czasie drewno jest zbierane i dzielone. Żywe świeżo ścięte drzewa i gałęzie nie pachną i nie mają właściwości przypisywanym tym, którymi kadzimy domy.

Do czego się wykorzystuje Palo Santo:

  • Kosmetyki
  • Kadzidła
  • Biżuteria
  • Naczynia do yerbamate- Matero
  • Perfumy

Właściwości Palo Santo:

Ponieważ święte drzewo stosowane jest od tysięcy lat przez szamanów i uzdrowicieli w Peru i Ekwadorze, zwróciło ono uwagę zachodnich naukowców ze względu na swoje właściwości chemiczne, obejmujące limonen i monoterpeny, które są istotą badań pod kątem ich możliwych właściwości antynowotworowych. Jedno z kubańskich badań medycznych wykazało, że zawarte w nim olejki eteryczne hamowały wzrost raka piersi, typu MCF-7.

Palo Santo jest bogate w dotleniające mózg terpeny, które nadaje Palo Santo ożywcze i dobroczynne cechy.

Olejek pozyskany ze świętego drzewa oraz żywica, często wykorzystywane są na różne dolegliwości, takie jak ból brzucha, zmiękczanie skóry przy bólach stawowych, stany zapalne. Drzewo wspiera nasz organizm podczas występowania przeziębień, grypy, astmy, migreny, oraz choroby lokomocyjnej.

Mieszkańcy Peru i Ekwadoru przygotowują różne herbatki i nalewki z wiórek Palo Santo, które mają właściwości wspomagające układ trawienny.

Jego zapach podnosi wibracje podczas medytacji. Dlatego jest chętnie używany przez joginów.

Kosmetyka również wykorzystuje Palo Santo. Limonen dodawany do kremów, wspomaga wchłanianie się substancji, dodawany do mydeł i pilingów – pomaga oczyszczać ciało.

Zapach Palo Santo:

Zapach, jaki wydobywa się z kadzidła to połączenie słodkiej nuty różano-żywicznej, mięty i cytrusów. Świeży i uzależniający.”

                                                                                                 Urszula Zakrzewska

                                                                                              Natufaktura.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *